Computer Vision Syndrome – Neljä vinkkiä oireiden lievittämiseen

24.11.2017

Päätetyöskentelystä johtuva silmien rasitus (CVS)

Jos luet tätä, on todennäköistä, että altistut näyttöpäätetyöskentelystä ja digilaitteista johtuvaan silmien rasitukseen eli ”Computer Vision” -oireyhtymään. Useita tunteja päivässä digilaitteiden äärellä rasittaa silmiä, ja seurauksena voi olla kiusallisia oireita, kuten silmien kuivuminen ja näön sumeneminen.

Neljä vinkkiä ”Computer Vision”- oireyhtymän lievittämiseen

  1. Suurenna tekstiä – Liian pieni teksti vie silmäsi liian lähelle näyttöä. Tämä altistaa silmät näytöstä kajastavalle siniselle valolle, joka rasittaa silmiä – lisää tekstin kokoa ja värikontrastia helpottaaksesi lukemista riittävältä etäisyydeltä.
  2. Räpsytä silmiä – Tuijottaessamme näyttöä unohdimme räpsyttää silmiä normaalisti, mikä kuivattaa silmän pintaa. Saatat lisäksi tarvita silmien kosteutusta silmäsuihkeen muodossa ja tähän mm. kotimainen kliinisesti testattu Membrasin Vision -silmäsuihke on helppo ja nopea ratkaisu.
  3. Säädä kirkkautta – Näytön häikäisy voi aiheuttaa silmien rasitusta ja päänsärkyä. Säädä kirkkautta, jotta vältät heijastukset näytölläsi tai harkitse häikäisemättömän kalvon käyttöä apuvälineenä. Silmänpohjassa luteiinista ja tseaksantiinista koostuvan makulan pigmentin tehtävänä on suodattaa sinistä valoa.  Membrasin Vision tyrniöljy-luteiini -kapselit* sisältävä päiväannoksessa 5-10 mg luteiinia, vastaten noin 100 g -200 g annosta ravinnon parhaisiin luteiini-lähteisiin kuuluvaa pinaattia.
  4. 20-20 sääntö – 20 minuutin työskentelyn jälkeen käytä 20 sekuntia kohdistaaksesi katseesi kauemmas n viiden metrin päähän. Tämä vaihtelu harjoittaa silmien lihaksia ja pitää ne vetreinä. Jos pidämme katseluetäisyyden tuntikausia sama, voi kohdistaminen eri etäisyyksiin tuottaa tämän jälkeen vaikeuksia.
* Ravintolisä: sisältää betakaroteenia, A-vitamiinin lähdettä, joka edistää näön pysymistä normaalina. E-vitamiini edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä
Viitteitä:
Ophthalmic Physiol Opt 2011, 31, 502–515
Int J Clin Pract. 2017;71:e12962